vanas_2

In Samenwerking met

Andy Van Mieghem,
Director Vanas Engineering NV

Een centraal magazijn met al het materiaal dat je nodig hebt in de productie- of andere afdeling? Handig. Maar de tijd die je verliest om van je werkplek naar dat magazijn te gaan is enorm. Andy Van Mieghem van Vanas Engineering heeft een oplossing.

Wat is een industriële vending machine?
“Je kunt het eigenlijk vergelijken met een brood- of frisdrankautomaat in een robuste uitvoering. Alleen gaat het hier om producten zoals persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals handschoenen, gereedschappen, uitleen- en verbruiksmateriaal, zoals slijpschijven. Het concept komt stilaan overgewaaid van de V.S. en het V.K. waar het al ingeburgerd is.”

Hoe kan zo’n toestel ingezet worden?
“Een vending automaat wordt gedecentraliseerd en zo dicht mogelijk bij de productie of technische afdeling geplaatst. Zo moeten werknemers niet meer naar het centrale magazijn lopen om materiaal te halen. Het zijn   automaten met een intelligente computer. Die registreert onder andere wie wat in welke hoeveelheid meeneemt en stuurt een bericht wanneer de voorraad op is.”

Welke meerwaarde heeft dit?
“Eerst en vooral verspeel je minder tijd door materiaal niet meer ergens anders te gaan ophalen. Ook je verbruik wordt gecontroleerd en beperkt. Werknemers nemen minder ‘reserve’ mee, zodat de zwarte stock daalt. Ook als er iemand bijvoorbeeld nooit veiligheidshandschoenen gaat halen, kun je hem daar gemakkelijk op aanspreken. Je kunt ook vragen aan de leverancier om de kasten zelf aan te vullen waardoor uw eigen interne logistiek geen tijd meer verliest voor uw verbruiksmaterialen en je weer tijd en geld bespaart.”