3 vragen aan… Tetra Pak

In samenwerking met

Boris Munster,
Key Account Director North West Europe Tetra Pak

We vloeken meer dan eens op dat papiertje rond onze suikerwafel, of het plastiekje rond onze komkommer en het drankkarton van vruchtensap. Want zoveel afval kan toch niet goed zijn voor aarde en mens? Of toch? Boris Munster van Tetra Pak legt uit.

Waarom wordt het meeste voedsel verpakt?
“Het behoud van de voedingswaarde en het garanderen van een veilig product zijn de voornaamste voordelen van verpakte voeding. Vloeibare dranken die in onze drankkartons afgevuld worden, krijgen bijvoorbeeld een korte hittebehandeling. Zo is de consument verzekerd van een veilig product dat buiten de koeling houdbaar is zonder toevoeging van conserveringsmiddelen.”

Hoe speelt automatisering daar een rol in?
“Er zijn voldoende systemen op de markt – ook Tetra Pak biedt deze aan – om fabrieken volledig te automatiseren, van grondstofaanname tot verpakking. Systemen die het mogelijk maken de grondstoffen volledig te traceren tijdens het productieproces. Mochten er problemen zijn, kun je teruggaan tot het punt waarop ze zijn veroorzaakt. Je kunt meer kwaliteitscontroles inlassen en potentiële menselijke fouten beperken.”

Wat is de grootste vernieuwing binnen de sector?
“We zien dat er veel meer kleinere en portie verpakkingen op de markt komen. Dat komt omdat families kleiner worden, maar ook omdat er meer individueel en onderweg wordt geconsumeerd. Wij krijgen bijvoorbeeld veel aanvragen voor verpakkingen met een schroefdop. Gemakkelijk om van te drinken en je kunt de verpakking eenvoudig openen en sluiten en onderweg meenemen.”