Verpakkingen hebben wel degelijk een belangrijke functie, al is de consument zich daar meestal niet van bewust. De folie rond een komkommer bijvoorbeeld beschermt de groente tegen schade tijdens het transport. Daarenboven zorgt de folie dat de komkommer minder water verliest en dus langer houdbaar blijft. De belasting op het milieu door het telen, oogsten en transporteren van één komkommer die wordt weggegooid is veel groter dan het milieueffect van de folie.

Lucht beschermt
Verpakken onder beschermende atmosfeer is een andere techniek die wordt ingezet tegen voedselverspilling. Tijdens het verpakken wordt een gasmengsel toegevoegd van dezelfde gassen die in de lucht aanwezig zijn, maar in andere verhoudingen. In de juiste verhouding voor elk levensmiddel vertraagt de beschermende atmosfeer de bederfmechanismen.

 

Als je een half sneetje van een groot brood weggooit, koop je beter kleine broden

 

 

Laatste verse koekje

Voedselverspilling kan ook grotendeels vermeden worden door portieverpakkingen. Door kleinere porties aan te bieden, verhoogt de hoeveelheid verpakking wel, maar ze zorgen meestal voor minder voedselverspilling, doordat ook het laatste koekje, sneetje, stukje… nog lekker vers is op het moment van consumptie.

Klein of groot brood
Een afweging tussen versheid en vervuiling dus. Want wanneer is het milieu gebaat bij meer verpakking? Een studie van OVAM en FostPlus, uitgevoerd door Studio Spark, Pack4Food en VITO, bepaalde het evenwichtspunt voor een heel aantal categorieën. Zo bleek dat wanneer we een half sneetje van een groot brood weggooien omdat het niet meer vers is, we beter kleine broden kopen. En als we van 400g hesp een derde van een sneetje moeten weggooien, is het interessanter om verpakkingen van 200g te kopen.

Tegen de voedselverspilling
Langzamerhand wordt het idee van ‘de beste verpakking is geen verpakking’ verdrongen door een groeiend bewustzijn dat het product het belangrijkste is. Al wat helpt tegen voedselverspilling, is in principe beter voor het milieu. Verdere initiatieven moeten dan ook genomen worden om verpakkingen te optimaliseren, zoals het project OptiBarrier. Daarbij werken verschillende onderzoeksinstellingen en bedrijven samen aan het optimaliseren van verpakkingen voor levensmiddelen.